Fyra svenska filmer för samtal om tolerans.

taikon315.jpg

Bild: Katarina Taikon, Tri Art film

Det gjordes flera uppmärksammade dokumentärer 2015 som alla är bra ingångar för samtal. Filmerna är olika i sitt berättande och tilltal men tar upp gemensamma frågor om integration och medmänsklighet. Två av filmerna är tidsdokument som inbjuder till samtal om då och nu, ett handlar om ett helt osannolikt och otippat bandylag i Borlänge och en film, Förvaret, blev vald till årets dokumentär av sveriges största morgontidning.  Alla har filmhandledningar av Svenska Filminstitutet.

Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk , av Karin af Klintberg & Anders Helgeson
Det här är filmen om hur man i Borlänge tog tjuren vid hornen och beslöt sig för att göra något åt de främlingsfientliga stämningar som märktes i staden. Tillsammans med stadens unga somaliska män bildades ett somaliskt landslag i bandy. Filmen finns att se strömmande via AV-Media. åk 6 - Gymnasiet. 

Every face has a name , av Magnus Gertten 
Magnus Gertten blandar journalfilmer med nutida bilder av personer som överlevde koncentrationslägren. En film som berättar om vår samtid genom historien.
åk9 -gymnasiet

Förvaret , av Anna Persson och Shaon Chakraborty
Förvaret öppnar en dörr till en sekretessbelagd plats som vanligtvis hålls dold från både allmänheten och filmare.
åk 9 - gymnasiet.

Taikon, av Gellert Tamas
Taikon skildrar inte bara en av våra mest älskade barnboksförfattare utan också en människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.
åk 9 - gymnasiet.
Taikon har också en egen websida med pedagogiskt material från åldern 4-6 år
och elever i åk 7-9. Materialet tar bland annat upp hur man kan arbeta med mänskliga rätigheter med de allra minsta barnen och för de lite äldre eleverna utgår materialet också från böckerna om Katitzi som utgår mycket från Katarina Taikons uppväxt. 

 

Taggar: Pedagog, Filmtips